Dorp en omgeving

Partigliano

Op ongeveer 500 meter hoogte ligt Partigliano, een klein middeleeuws dorpje waar de tijd heeft stil gestaan. Op weg naar het huis kom je langs een grote waterbak waar bergwater in stroomt. De bewoners halen hier hun drinkwater nog steeds omdat het lekkerder is dan kraanwater en de vrouwen uit het dorp doen nog steeds een gedeelte van hun was in de grote bak. Het dorp heeft ongeveer 200 inwoners.

Lucca

Vanaf het huis is Lucca een kleine 20 km. Lucca kan je omschrijven als het kleine zusje van Florence. Wel ingesteld op toerisme, maar minder massaal dan Florence. Lucca is een oude vestigingsstad en er wordt echt geleefd en dat zie je overal terug. Lucca heeft als grote attractie de muur die om de plaats is heen gebouwd in de middeleeuwen. De muur is zo breed dat er een voet- en fietspad overheen loopt. Op meerdere plekken kan je fietsen huren voor een paar euro, de muur kan je dan helemaal rondfietsen. En uiteraard onderweg stoppen voor Italiaans ijs eten in de schaduw van een van de bomen op de muur. Bijkomend voordeel van Lucca is dat het er in de zomer wel warm is, maar veel minder heet dan Florence.

Florence

Voor de cultuurliefhebbers is er uiteraard Florence, dit ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf het huis. De meest bekende bezienswaardigheden zijn de Ponte Vecchio, de wereldberoemde brug uit 1345 met kleine winkeltjes erop gebouwd. Verder is de Kathedraal (Duomo) een aanrader. Het is mogelijk om deze te beklimmen en vanaf bijna 100 meter hoogte heb je eerst binnen in de koepel een schitterend zicht op de kathedraal beneden je en vervolgens heb je buiten een fantastisch uitzicht over de stad. Het Uffizi is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld en is gevestigd in een paleis in het centrum. Florence heeft uiteraard ook op winkelgebied alles te bieden wat Italie beroemd maakt.

Overige steden

Andere interessante steden in de buurt zijn Pisa (1 uur rijden) met zijn scheve toren en Siena (kleine 2 uur rijden) die jaarlijks de Palio heeft, een paardenrace waar de 17 stadswijken van de stad aan meedoen. Deze race wordt gehouden in het centrum van de stad, een groot spektakel. De Garfagnana ligt ten noorden van het huis en is minder bekend. Hier vind je echter vele kleine bergdorpjes, wandelroutes en riviertjes. Zeker de moeite waard om op een dag zomaar wat rond te rijden van dorp naar dorp (ga vooral van de hoofdwegen af) en van de ene verbazing in de andere te vallen met schitterende uitzichten.

De kust

Stranden zijn goed te bereiken vanaf Partigliano. Binnen 45 minuten rijden liggen diverse stranden. Een bijzondere dagtrip is de Cinque Terre. Vijf authentieke dorpjes verbonden door een bergpad dat helemaal langs de kust loopt. De auto parkeren bij het eerste dorpje en vervolgens kan je via het pad door de bergen naar de overige dorpjes lopen. Onderweg zijn er regelmatig mogelijkheden om helemaal naar beneden te lopen om even op een strand te liggen en in de dorpjes zijn veel restaurantjes voor een lunch. Er stopt een trein bij alle dorpjes, dus zijn de benen bij het 3e dorpje toch wel erg moe dan kan je met de trein terug naar het 1e dorpje waar de auto staat. Vanaf het huis naar het 1e dorpje is ongeveer een uur en 20 minuten rijden.